Content management systeem – CMSsystemen.nl

Content management systeem

Bijna alle websites met een actuele of om andere redenen wisselende inhoud, maken gebruik van een content management systeem. Op deze pagina leest u wat een CMS is en welke eigenschappen zeer praktisch kunnen zijn.

Wat doet een CMS
Een content management systeem vereenvoudigt het beheren, presenteren, publiceren, en toegankelijk maken van content voor intern (intranet) en extern (internet) gebruik. In principe kunnen we alles wat zintuiglijk waar te nemen is op het web content noemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan audio- en videobestanden, tekst, foto’s of andere plaatjes en bewegende animaties. Met een content management systeem is het gemakkelijk om al deze content op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier te presenteren aan het publiek. U hoeft daarvoor niet te kunnen programmeren en geen verstand te hebben van HTML of andere codetalen.

Werking van een content management systeem

Een content management systeem werkt eenvoudig. Iedereen die een beheerdersfunctie heeft (toestemming om content aan te brengen) kan de site verrijken. Dit gaat stapsgewijs. Als u bijvoorbeeld een artikel wilt plaatsten, kunt u eerst de titel intypen, vervolgens de verschillende alinea’s tekst plaatsen, en afsluiten met plaatje, video, of geluidsfragment dat over het onderwerp gaat. In een opmaakvoorbeeld kunt u zien hoe de bezoekers van de site de geplaatste content te zien krijgen. Als u tevreden bent, kunt u met een druk op de knop het bericht op de site plaatsen. De grote winst is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de opmaak, want met een content management systeem vult u een vooraf vastgestelde mal met de content. Op deze manier is uw website altijd herkenbaar omdat de opmaak hetzelfde blijft.

Toepassing

Een content management systeem kunt u dus ongeveer vergelijken met de software die gebruikt wordt voor het maken en onderhouden van een weblog. Het verschil is echter dat een content management systeem veel meer mogelijkheden biedt. Een CMS systeem bestaat namelijk uit verschillende onderdelen. Zo kunt u bijvoorbeeld naast het makkelijk opslaan, invoeren, verwijderen en aanpassen van content aan de achterkant, een zoekfunctie toevoegen of een inlog mogelijkheid creëren voor bezoekers. U kunt dan meerdere gebruikers de rechten geven om informatie toe te voegen of aan te passen of juist toegang te verlenen tot sommige delen van een website die zonder inloggegevens niet bereikbaar zijn. Dit is een handige manier om sommige informatie of delen van een website te personaliseren. Denk hierbij aan het inloggen bij uw Linkedin account.

Content management systeem

Samengevat is een content management systeem een onmisbaar hulpmiddel als u een website hebt of wilt gaan maken die regelmatig aanpassing behoeft. Het CMS zorgt ervoor dat nieuwe informatie snel en gemakkelijk in de juiste lay-out op uw website gezet kan worden.