CMS systeem selecteren | Zo kunt u kiezen – CMSsystemen.nl

CMS systeem selecteren

Onder het begrip CMS valt een enorm scala aan producten CMS systemen en andere oplossingen. Er bestaan zeer eenvoudige oplossingen voor het beheer van relatief eenvoudige websites, maar ook zeer geavanceerde systemen voor complexe toepassingen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan grote internetportalen met alle hedendaagse toepassingen op het gebied van online marketing. Deze kenmerken zich vaak door een enorm informatieaanbod, een grote diversiteit aan soorten (persoonlijke) content, interactie met de bezoeker, ingebouwde SEO tools en geavanceerde hulpmiddelen om het bezoek op een website te analyseren. De prijzen van een CMS systeem variëren van gratis (Open source), een paar honderd euro tot tonnen en miljoenen. Een verschil dat mede verband houdt met de enorme diversiteit aan toepassingen, functionaliteit, technologie, specialisme en geavanceerdheid. Wat alle CMS systemen gemeenschappelijk hebben, is het doel waarvoor deze gebruikt worden: het beheer van content. Iedere vergelijking daarbuiten wordt er al snel een van appels met peren.

CMS systeem aanpak

De aanschaf van een CMS systeem vereist een doordachte aanpak, want eenvoudig is het maken van een goede keuze zeker niet. Kiest u direct al voor een enorme functionaliteit, dan kan de aanschaf van een CMS systeem en de implementatie ervan aardig in de papieren lopen. Veel content management systeem leveranciers bieden de mogelijkheid om een ‘rustige’ start te maken. U begint dan met enkele basisfunctionaliteiten en bouwt deze stap voor stap in modules uit tot een steeds geavanceerder CMS systeem. Een gecontroleerde aanpak heeft ook als voordeel dat uw organisatie zich in een natuurlijker tempo aan de veranderde werkwijze kan aanpassen. Uiteraard is de mogelijkheid van fasering afhankelijk van de specifieke situatie die bij u geldt.

Een andere mogelijkheid is om een CMS systeem te gebruiken als Cloud applicatie. U betaalt dan een vast bedrag per maand voor het gebruiksrecht van de software, zonder dat u zelf grote investeringen moet doen of te maken krijgt met (soms hoge) opstartkosten.

WordPress het meest gebruikt
Verreweg het meest gebruikte (open source) CMS systeem ter wereld is WordPress. Bij CMS systemen in de vorm van open source worden meestal geen licentiekosten gerekend: ze zijn gratis! Een groot voordeel van een open source CMS systeem (naast dat het vaak gratis is) is dat het een online pakket is dat overal ter wereld toegankelijk kan zijn als er verbinding gemaakt kan worden met het internet. Daarnaast zijn er veel gratis ontwikkelingen en updates, het CMS systeem is dus altijd up-to-date.

Met de juiste plug-ins kan een open source CMS systeem dus goed aansluiten op de eisen en wensen van een organisatie. Een nadeel van een open source CMS systeem is dat deze vaak draaien op vrijwilligers. Een gevolg hiervan is dat er bijvoorbeeld geen helpdesk van het betreffende CMS systeem is: u bent afhankelijk van andere gebruikers die u kunnen helpen in de vorm van een forum.

CMS systeem selecteren

Advies bij selecteren van CMS systeem

De keuze van een CMS systeem is dus niet makkelijk. Laat u daarom bij het selecteren van een CMS systeem altijd zo goed mogelijk adviseren. Bepaal voor uzelf welke voordelen u verwacht van een CMS systeem en wat uw specifieke eisen en wensen zijn. Leg het contact met CMS leveranciers en investeer tijd in het bekijken van presentaties en demo’s. Natuurlijk is een CMS leverancier niet objectief, maar hun kennis van de dagelijkse praktijk is natuurlijk groot. Gesprekken met leveranciers over verschillende CMS systemen geven u snel inzicht op welke punten deze van elkaar verschillen. Met de nieuwe kennis kunt u na ieder goed advies uw lijstje van eisen en wensen verder aanscherpen. De gratis CMS box helpt u bij de keuze van een CMS systeem en brengt u tevens in contact met enkele specialisten die u van aanvullende informatie kunnen voorzien.